עם התבגרות מטע הברהי הצעיר ודעיכת שווקי המג'הול, המחקר בגידול תמר ברמת נגב עובר בהדרגה להתמקד בזן ברהי. לזן זה, המשווק כפרי בוסר מתוק ואהוד בסוף הקיץ, יש פוטנציאל רב בחלקה המאוחר של עונת השיווק, באוקטובר. מזג האוויר בעונת הפריחה, מרץ-אפריל, עלול לאתגר את הגידול. ניסוי ראשוני שערכנו בשנה שעברה הראה, שיישום ABA במועד הנכון עשוי להקדים הבשלה, בעוד יישום אלפאנול באותו מועד דוחה אותה משמעותית. ניסיון לבטל את השפעת האלפאנול ולכוון הבשלה למועד רצוי לא צלח בינתיים. השנה הגיעו רוב עצי הברהי במטע המו"פ לרמת יבול סבירה לגילם, מבחינה מסחרית, אך לא בוצעו ניסויים.
מטעים
לאחר יותר מ- 25 שנות ניסיון ומחקר בגידול זית לשמן ברמת נגב, ניתן ורצוי לסכם ולהסיק מסקנות בפרספקטיבה רב-שנתית. הדו"ח השנתי נחלק לשניים: א. תיאור הניסויים ותוצאותיהם (יבולים) ב- 12 השנים האחרונות, תוך התמקדות בשנתיים-שלוש האחרונות; ב. ניתוח אגרו-מטאורולוגי ראשוני, בניסיון לקשור אירועי מזג אוויר לדפוסי יבולי הזית ברמת נגב. בשנים 2012-2023, הזנים קורונייקי, ארבקינה, סורי וברנע הניבו יבול ממוצע שנתי גבוה מהרף המינימאלי של 200 ק"ג שמן\ד'. הזן פיקואל רגיש יותר להשקיה במים מליחים ועבר את הסף הזה רק תחת השקיה במים שפירים.
בחינה ופיתוח ענפי גידול חדשים ומכניסים לטובת חקלאי רמת הנגב הם נשמת אפו של המו"פ. ענפי מטע מתאימים יקטינו את תלות המגדלים בכוח אדם, משאב יקר ונדיר בימים אלה. הדו"ח הנוכחי נחלק לשניים: א. ניתוח התאמה אקלימית של האזור למיני עצי פרי שונים; ב. הפעילות בנידון במו"פ בשנה אחרונה. דו"ח זה מיועד גם למגדלים השוקלים גידול עצי פרי חדשים יחסית באזור.